Restauracja ze Szczecina docenione na świecie?

Restauracja ze Szczecina docenione na świecie?

Bardzo znany przewodnik kulinarny „Gault & Milau”, który został założony przeszło pół wieku temu przez dwóch znanych krytyków kulinarnych z Francji, czyli Henriego Gaulta i Christiana Millau. Co ciekawe jakiś czas temu można było po raz pierwszy kupić polską edycję tego bardzo znanego i szanowanego wydawnictwa, a w niej Szczecinianie mogli być naprawdę zdziwieni, gdyż byli w stanie znaleźć tam przeszło 5 restauracji ze Szczecina.

W publikacji można znaleźć sześć różnych regionów, w których zostały opisane najlepiej ocenione restauracje, hotele i produkty regionalne przez inspektorów Gault & Millau, którzy robili będąc w pełni anonimowymi. Warto wspomnieć, że w Polsce jest tylko 10 takich osób, które zajmują się pełnieniem roli inspektora tegoż, że pisma.

Justyna Adamczyk, która pełni rolę redaktora naczelnej prestiżowej gazety w polskim wydaniu, opowiadała w wywiadzie dla serwisu e-gastronomia.pl takie kwestie:

Są regiony, w których znaleźliśmy kilka cudownych perełek. Są też takie, w których niemal nie da się jeść. Najgorzej jest na obszarze pomiędzy Poznaniem, Zieloną Górą a Szczecinem.

Warto zauważyć, że inspektorzy ocenili w Szczecinie 5 restauracji w bardzo pozytywny sposób i to właśnie również o nich można poczytać notki w przewodniku Gault & Millau. Restauracje, które zostały wymienione w tym zestawieniu i znajdują się w Szczecinie to:

  • Restauracja Bohema – 10 na 20 punktów, znajduje się przy alei Wojska Polskiego 67
  • Restauracja Bombay – 9,5 na 20 punktów, znajduje się przy ulicy Partyzantów 10
  • Caffe Venezia – 12,5 na 20 punktów, znajduje się przy placu Orła Białego 10
  • Restauracja na kuncu korytarza – 11,5 na 20 punktów, znajduje się w Zamku Książąt Pomorska
  • Restauracja Radecki – 12 na 20 punktów, znajduje się przy ulicy Tkackiej 12.

Na ostateczną ocenę składało się dużo kwestii, które są doświadczane przez klienta, czyli obsługa, czas w którym oczekuje na danie czy też wystrój, jednak najbardziej istotną kwestią, na którą inspektorzy przewodnika kulinarnego Gault & Milleu zwracali naprawdę sporo uwagi było to co mogli oni znaleźć na swoich talerzach, czyli pochodzenie, unikalność oraz jakość dań. W tym zestawieniu maksymalną ilością punktów było 20, zaś już restauracja, która zdobyła 10 punktów otrzymywała wyróżnienie. Drugie prestiżowe wydawnictwo – Michelin daje za takie coś gwiazdki, zaś tutaj restauracja otrzymuje czapki kucharskie.

Warto zauważyć, że w Szczecinie jedną z pięciu czapek otrzymały takie restauracja jak Radecki, Na kuncu korytarza i Caffe Venezia.

Warto zauważyć, że żadna restauracja w całej Polsce nie osiągnęła maksymalnej oceny, czyli 20 punktów i 5 czapek. Warszawskie Atelier Amaro mogło pochwalić się najlepszym wynikiem, czyli 17 punktami i 4 czapkami i ta restauracja zdobyła je jako jedyna w Polsce. Trzy zaś lokale otrzymały po 3 czapki, 53 lokale po dwie, zaś 111 lokali tylko po jednej czapce.

Inspektorzy Gault & Millau w zasadzie zdecydowali się odwiedzić 600 restauracji, jednak w swoim przewodniku umieścili jedynie 246 z nich.

Jeżeli zaś chodzi o kwestię szczecińskich hoteli to można było tam znaleźć szczeciński Park Hotel.

Przewodnik ten można znaleźć w 9 różnych krajach. Polska w tymże elitarnym gronie znalazła się całkiem niedawno, ponieważ dopiero w 2014 roku. Przewodnik jest do nabycia już od grudnia 2014 roku.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie będzie publikowany.